Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zarządzanie usługami i produkcją

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1201ZL22ZUP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zarządzanie usługami i produkcją
Jednostka: Wydział Zarządzania i Logistyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Bilans:

BILANS PUNKTÓW ECTS

Liczba godzin ST / NST Punkty ECTS ST / NST

Liczba przeprowadzonych godzin w ramach wykładu 45 16 1,8 0,64

Liczba przeprowadzonych godzin w ramach innych form zajęć (ćwiczeń, konwersatoriów, warsztatów, seminariów, itp.)

Liczba godzin przeznaczona na konsultacje i inne spotkania z wykładowcami 15 15 0,6 0,6

Liczba godzin przeznaczona na przygotowanie się do zajęć (np.: czytanie literatury, analiza danych, poszukiwanie materiałów, prace domowe itp.) 15 34 0,6 1,36

Liczba godzin przeznaczona na przygotowanie się do egzaminów, zaliczeń, kolokwiów oraz egzaminu końcowego 25 35 1,0 1,4

Inne zadania związane z samodzielną pracą studenta w trakcie zajęć (np. liczba godzin przeznaczona na przygotowanie prac semestralnych, projektów, prezentacji, sprawozdań, raportów z przeprowadzonych prac itp.)

ŁĄCZNA LICZBA GODZIN I PUNKTÓW ECTS 100 100 4 4

Skrócony opis:

CEL KSZTAŁCENIA:

− zapoznanie studentów z istotą i podstawowymi pojęciami z zakresu zarządzania usługami i produkcją w przedsiębiorstwie;

− zapoznanie studentów ze specyfiką strategii w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa;

− zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i ich kształtowaniem w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa;

− wykształcenie u studentów umiejętności posługiwania się instrumentami i narzędziami w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa

Pełny opis:

TEMATYKA PRZEDMIOTU:

Warunki funkcjonowania i postrzegania przedsiębiorstwa. Istota, zakres i koncepcje zarządzania produkcją i usług w przedsiębiorstwie. Pojęcia i składowe systemu produkcyjnego. Kryteria jego oceny. Rodzaje procesów produkcyjnych. Podstawowe problemy zarządzania produkcją dóbr i usług. Strategia zarządzania produkcją dóbr i usług w przedsiębiorstwie. Prognozowanie potrzeb rynkowych: przeznaczenie, rodzaje, techniki. Planowanie produktu i usługi – cykl życia produktu (wyrobu, usługi), rodzaje i klasyfikacja, struktura wewnętrzna produktów i usług, standaryzacja produktu i usługi. Zarządzanie procesami lokalizacji przedsiębiorstw i rozmieszczania obiektów: strategie lokalizacji, czynniki wpływające na projektowanie obiektów i pomieszczeń pracy, kryteria prawidłowego rozmieszczania obiektów. Planowanie i sterowanie w przedsiębiorstwie, etapy planowania produkcji, płaszczyzny procesu planowania produkcji. Techniki zarządzania produkcją dóbr i usług w przedsiębiorstwie. Techniki zarządzanie typu MRP, japońskie techniki zarządzania typu KANBAN, JIT. Geneza i istota zarządzania przez jakość. Zarządzanie procesowe i jego techniki. Istota, charakter systemu i procesu produkcyjnego. Elementy procesu produkcyjnego i usługowego, struktura tych procesów. Formy wykonywania operacji produkcji. Pojęcie, cel i zakres technicznego, konstrukcyjnego, technologicznego i organizacyjnego przygotowania produkcji. Komórki realizujące przygotowanie produkcji w przedsiębiorstwie. Organizacja i przepływ produkcji i organizacja pracy: pojęcie, klasyfikacja, rodzaje i kryteria wyodrębniania organizacji produkcji, struktury produkcyjne, typy, formy i odmiany organizacji przepływu produkcji, sposoby przebiegów partii produkcyjnych w procesie produkcyjnym. Projektowanie systemów produkcyjnych, etapy projektowania systemów produkcyjnych. Kryteria określania wielkości partii produkcyjnych w procesie produkcji. Cykl produkcyjny, cyklogram. Zapasy w przedsiębiorstwie i ich rodzaje.

Literatura:

LITERATURA OBOWIĄZKOWA I UZUPEŁNIAJĄCA:

Obowiązkowa:

1. Szatkowski K., Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe, PWN, Warszawa 2020.

2. Pająk E., Zarządzanie produkcją, PWN, Warszawa 2019.

3. Kosieradzka A., Klimkiewicz M., Pająk E., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE Warszawa 2014.

Uzupełniająca:

1. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu Warszawa 2018.

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy:

− student definiuje podstawowe pojęcia i zagadnienia z zakresu zarządzania usługami i produkcją w przedsiębiorstwie;

− student potrafi scharakteryzować typy, formy organizacji i przepływu w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa.

Z1_W02

Z1_W10

Z1_W14

W zakresie umiejętności:

− student potrafi zaprezentować podstawową wiedzę w posługiwaniu się instrumentami i narzędziami z zakresu zarządzania usługami i produkcją w przedsiębiorstwie.

Z1_U02

Z1_U04

Z1_U09

W zakresie kompetencji społecznych:

− student potrafi aktywnie uczestniczyć w dyskusji i w pracy zespołowej. Z1_K06

Z1_K07

Metody i kryteria oceniania:

FORMA ZALICZENIA:

Przedmiot kończy się egzaminem na ocenę w formie pisemnej lub ustnej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2015/2016" (zakończony)

Okres: 2016-02-15 - 2016-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Leonard Milewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2017-02-15 - 2017-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Stanisław Krysiński, Leonard Milewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-15 - 2018-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Stanisław Krysiński, Leonard Milewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-15 - 2019-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Stanisław Krysiński, Leonard Milewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-15 - 2020-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Artur Kwasek, Małgorzata Stawicka, Justyna Żylińska
Prowadzący grup: Małgorzata Stawicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę
Bilans:

BILANS PUNKTÓW ECTS

Liczba godzin ST / NST Punkty ECTS ST / NST



Liczba przeprowadzonych godzin w ramach wykładu 45 16 1,8 0,64

Liczba przeprowadzonych godzin w ramach innych form zajęć (ćwiczeń, konwersatoriów, warsztatów, seminariów, itp.)

Liczba godzin przeznaczona na konsultacje i inne spotkania z wykładowcami 15 15 0,6 0,6

Liczba godzin przeznaczona na przygotowanie się do zajęć (np.: czytanie literatury, analiza danych, poszukiwanie materiałów, prace domowe itp.) 15 34 0,6 1,36

Liczba godzin przeznaczona na przygotowanie się do egzaminów, zaliczeń, kolokwiów oraz egzaminu końcowego 25 35 1,0 1,4

Inne zadania związane z samodzielną pracą studenta w trakcie zajęć (np. liczba godzin przeznaczona na przygotowanie prac semestralnych, projektów, prezentacji, sprawozdań, raportów z przeprowadzonych prac itp.)

ŁĄCZNA LICZBA GODZIN I PUNKTÓW ECTS 100 100 4 4


Skrócony opis:

CEL KSZTAŁCENIA:

− zapoznanie studentów z istotą i podstawowymi pojęciami z zakresu zarządzania usługami i produkcją w przedsiębiorstwie;

− zapoznanie studentów ze specyfiką strategii w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa;

− zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i ich kształtowaniem w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa;

− wykształcenie u studentów umiejętności posługiwania się instrumentami i narzędziami w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa

Pełny opis:

TEMATYKA PRZEDMIOTU:

Warunki funkcjonowania i postrzegania przedsiębiorstwa. Istota, zakres i koncepcje zarządzania produkcją i usług w przedsiębiorstwie. Pojęcia i składowe systemu produkcyjnego. Kryteria jego oceny. Rodzaje procesów produkcyjnych. Podstawowe problemy zarządzania produkcją dóbr i usług. Strategia zarządzania produkcją dóbr i usług w przedsiębiorstwie. Prognozowanie potrzeb rynkowych: przeznaczenie, rodzaje, techniki. Planowanie produktu i usługi – cykl życia produktu (wyrobu, usługi), rodzaje i klasyfikacja, struktura wewnętrzna produktów i usług, standaryzacja produktu i usługi. Zarządzanie procesami lokalizacji przedsiębiorstw i rozmieszczania obiektów: strategie lokalizacji, czynniki wpływające na projektowanie obiektów i pomieszczeń pracy, kryteria prawidłowego rozmieszczania obiektów. Planowanie i sterowanie w przedsiębiorstwie, etapy planowania produkcji, płaszczyzny procesu planowania produkcji. Techniki zarządzania produkcją dóbr i usług w przedsiębiorstwie. Techniki zarządzanie typu MRP, japońskie techniki zarządzania typu KANBAN, JIT. Geneza i istota zarządzania przez jakość. Zarządzanie procesowe i jego techniki. Istota, charakter systemu i procesu produkcyjnego. Elementy procesu produkcyjnego i usługowego, struktura tych procesów. Formy wykonywania operacji produkcji. Pojęcie, cel i zakres technicznego, konstrukcyjnego, technologicznego i organizacyjnego przygotowania produkcji. Komórki realizujące przygotowanie produkcji w przedsiębiorstwie. Organizacja i przepływ produkcji i organizacja pracy: pojęcie, klasyfikacja, rodzaje i kryteria wyodrębniania organizacji produkcji, struktury produkcyjne, typy, formy i odmiany organizacji przepływu produkcji, sposoby przebiegów partii produkcyjnych w procesie produkcyjnym. Projektowanie systemów produkcyjnych, etapy projektowania systemów produkcyjnych. Kryteria określania wielkości partii produkcyjnych w procesie produkcji. Cykl produkcyjny, cyklogram. Zapasy w przedsiębiorstwie i ich rodzaje.

Literatura:

LITERATURA OBOWIĄZKOWA I UZUPEŁNIAJĄCA:

Obowiązkowa:

1. Szatkowski K., Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe, PWN, Warszawa 2020.

2. Pająk E., Zarządzanie produkcją, PWN, Warszawa 2019.

3. Kosieradzka A., Klimkiewicz M., Pająk E., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE Warszawa 2014.

Uzupełniająca:

1. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu Warszawa 2018.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-15 - 2021-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Iwona Przychocka, Małgorzata Stawicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-15 - 2022-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Zalewska, Justyna Żylińska
Prowadzący grup: Arkadiusz Weremczuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-15 - 2023-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Zalewska, Justyna Żylińska
Prowadzący grup: Małgorzata Stawicka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-15 - 2024-06-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Weronika Łukasiewicz
Prowadzący grup: Leonard Milewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin na ocenę
Wykład - Egzamin na ocenę
Bilans:

BILANS GODZIN I PUNKTÓW ECTS:

Liczba przeprowadzonych godzin w ramach wykładu

45/1,8 (ST)

16/0,64 (NST)

Liczba przeprowadzonych godzin w ramach innych form zajęć (ćwiczeń, konwersatoriów, warsztatów, seminariów, itp.)

0/0 (ST)

0/0 (NST)

Liczba godzin przeznaczona na konsultacje i inne spotkania z wykładowcami

5/0,2 (ST)

3/0,12 (NST)

Liczba godzin przeznaczona na przygotowanie się do zajęć o charakterze teoretycznym (np.: czytanie literatury, analiza danych, poszukiwanie materiałów, prace domowe itp.)

25/1 (ST)

34/1,36 (NST)

Liczba godzin przeznaczona na przygotowanie się do egzaminów, zaliczeń, kolokwiów oraz egzaminu końcowego

25/1 (ST)

35/1,4 (NST)

Inne zadania, kształtujące umiejętności praktyczne, związane z samodzielną pracą studenta w trakcie zajęć (np. liczba godzin przeznaczona na przygotowanie prac semestralnych, projektów, prezentacji, sprawozdań, raportów z przeprowadzonych prac itp.)

0/0 (ST)

12/0,48 (NST)


ŁĄCZNA LICZBA GODZIN I PUNKTÓW ECTS

100/4 (ST)

100/4 (NST)


Skrócony opis:

CEL KSZTAŁCENIA:

Zapoznanie studentów z istotą i podstawowymi pojęciami z zakresu zarządzania usługami i produkcją w przedsiębiorstwie oraz ze specyfiką strategii w zarządzaniu usługami i produkcją przedsiębiorstwa. Wykształcenie umiejętności używania podstawowych instrumentów i narzędzi do zarządzania usługami i produkcją przedsiębiorstwa.

Pełny opis:

TEMATYKA PRZEDMIOTU:

Warunki funkcjonowania i postrzegania przedsiębiorstwa. Istota, zakres i koncepcje zarządzania produkcją i usługami w przedsiębiorstwie. Pojęcie systemu produkcyjnego, jego elementy oraz kryteria oceny. Charakter systemu oraz procesu produkcyjnego (elementy procesu produkcyjnego i usługowego, struktura tych procesów, zarządzanie procesowe i używane techniki). Rodzaje procesów produkcyjnych i ich projektowanie. Strategia zarządzania produkcją dóbr i usług w przedsiębiorstwie oraz zarządzanie procesami lokalizacji przedsiębiorstw (rozmieszczenia obiektów). Prognozowanie potrzeb rynkowych, planowanie produktu i usługi – cykl życia produktu (wyrobu, usługi), rodzaje, klasyfikacja i struktura wewnętrzna produktów i usług. Problematyka standaryzacji produktów i usług. Planowanie i sterowanie w przedsiębiorstwie, etapy planowania produkcji, płaszczyzny procesu planowania produkcji, formy wykonywania operacji. Techniki zarządzania produkcją dóbr i usług w przedsiębiorstwie (zarządzanie typu MRP, japońskie techniki zarządzania typu KANBAN, JIT). Geneza i istota zarządzania przez jakość. Przygotowanie produkcji w przedsiębiorstwie (pojęcie, cel i zakres technicznego, konstrukcyjnego, oraz technologicznego przygotowania produkcji), organizacja komórek realizujących przygotowanie produkcji. Definiowanie wielkości partii produkcyjnych w procesie produkcji (kryteria, cykl produkcyjny, cyklogram, zapasy i ich rodzaje). Przepływ produkcji i organizacja pracy (klasyfikacja, rodzaje i kryteria wyodrębniania organizacji produkcji, struktury produkcyjne, typy, formy i odmiany organizacji przepływu produkcji, sposoby przebiegów partii produkcyjnych w procesie produkcyjnym).

Literatura:

LITERATURA OBOWIĄZKOWA I UZUPEŁNIAJĄCA:

Obowiązkowa:

1. Szatkowski K., Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe, PWN, Warszawa 2020.

2. Pająk E., Zarządzanie produkcją, PWN, Warszawa 2019.

3. Kosieradzka A., Klimkiewicz M., Pająk E., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE Warszawa 2014.

Uzupełniająca:

1. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wyd. CeDeWu Warszawa 2018.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-4 (2023-10-17)